[FOTO] Asociaţiile de Proprietari din Oraviţa încep să prindă contur

Primar Dumitru Ursu

Administrația locală din Oravița dorește constituirea asociațiilor de proprietari din Zona Garii. În acest sens a avut loc zilele trecute o întâlnire cu locuitori blocurilor, pentru informarea acestora cu privire la avantajele creării asociatiilor. Prin constituirea lor se doreste accesarea de proiecte pentru anveloparea blocurilor şi reabilitarea acestora cu bani guvernamentali.
Şedinţa a avut loc la sala de sport a Şcolii Gimnaziale “Romul Ladea” şi a fost organizată de primarul Dumitru Ursu.

Prin constituirea unei asociaţii de proprietari se conferă mai multe avantaje locatarilor. Vom enumera câteva dintre acestea.

Se pot obţine finanţări nerambursabile pentru proiecte în cadrul asociatiei, dar şi credite avantajoase, cu dobândă subvenţionată, pentru lucrări de reabilitare, consolidare, modernizare.

Asociaţia are calitatea de persoană juridică, cu drepturi depline în faţă oricărei instituţii publice, de stat sau private.

Sunt scutite de impozit pe veniturile obţinute de asociaţie, de închirieri ale spaţiilor comune din activităţi economice, de orice natură.
Nu se plăteşte TVA pentru activităţile desfăşurate de asociaţie, în situaţiile când aceasta emite chitanţe sau facturi cu regim special.

Legea mai conferă scutire la plata taxei judiciare, de timbru, pentru acţiunile în instanţă impotriva restanţierilor şi pentru acţiunile în instanţă impotriva furnizorilor de servicii publice.

asociaţiile de proprietari au privilegiu imobiliar asupra bunurilor mobile şi imobile ale restanţierilor la Judecătorie, astfel încât, la data vânzării apartamentelor sau spaţiilor această operaţiune să nu se poată face decât după achitarea datoriilor către asociaţie.

Reprezentanţii legali pot negocia direct contractele de furnizare şi intermediere a serviciilor publice de utilităţi.

Aplicarea unui sistem propriu de penalizări, aducător de venituri compensatoare pierderilor pentru asociaţie.

 

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles