O mare personalitate a muzicii contemporane-violonistul, dirijorul și compozitorul Vladimir Cosma s-a născut la 13 aprilie 1940, în București, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Theodor Cosma, era pianist și dirijor, iar mama sa, Carola, autor-compozitor, iar una dintre bunici a fost pianistă. Vladimir Cosma a sosit pe lume în timpul celui de-al doilea război mondial. Tatǎl sǎu i-a dat prenumele de Vladimir, din dragoste pentru cultura francezǎ, simbolizatǎ la acea vreme în România de Ambasadorul Franţei la București – Wladimir d’Ormesson.

După anii de liceu a fost student la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, unde a fost premiant la mai multe discipline printre care: vioară, compoziție, solfegiu. Tânărul Cosma ajunge la vârsta de 23 de ani la Paris, unde a cucerit lumea cu vioara și a continuat studiile la Conservatorul Național Francez. Pe lângă muzica clasică, a abordat și alte genuri: jazz, populară, muzică de film. La doar 28 de ani a realizat prima coloană sonoră, a filmului: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau seriale TV. Una dintre cele mai de succes pelicule pentru care a creat coloana sonoră este cunoscuta parodie franceză, Marele blond cu o gheatǎ neagrǎ, despre care Vladimir Cosma a afirmat în exclusivitate:

”A fost o explozie a folclorului românesc în Occident. A fost cea de a treia muzică de film, în care am utilizat pentru prima data naiul și țambalul. A reprezentat un success deosebit în Franța și apoi în lumea întreagă”.

Mai multe pe site-ul EU aleg România.