Nein! Zurück!

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, participa la prezentarea autobuzului electric aflat in probe, in Piata Mare din Sibiu, joi, 4 septembrie 2014. OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO

Parlamentarii României, acei aleşi ai neamului, care odată ajunşi în respectiva instituţie se cred cel puţin semizei, şi-au găsit nănaşul. Preşedintele României a retrimis la Parlament spre reexaminare, legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Klaus Iohannis nu este de acord cu un articol din această lege, care se referă la asigurarea dreptului la transport în teritoriu al parlamentarului, ce nu asigură transparenţă şi predictibilitatea normei instituite, prin conţinutul său aceasta putând conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investiţie raţională.
Brusc, spontan şi dintr-o dată, preşedintele e atent la risipirea banului public de către parlamentari; dar nu orice risipă ci e vorba de banii risipiţi pe călătoriile aleşilor neamului. Mie tare îmi sună a puţină invidie. E gelos oare preşedintele că deputaţii şi senatorii fac mai multe călătorii decât domnia sa? Nu cred în ruptul capului aşa ceva. Cum să poată să facă un parlamentar mai multe călătorii decât preşedintele; exclus. Primul călător al naţiei rămâne de departe, Klaus Iohannis.
Interesant mi se pare altceva: dacă tot vorbea preşedintele de risipa banului, cum de nu se leagă de banii pentru îmbrăcăminte, acei 9 mii de lei lunar, de care aleşii neamului vor beneficia de la sfârşitul acestui an? Cum de nu spune un cuvinţel despre salariile mărite ale acestora, sau despre pensiile speciale? Să fi uitat oare de ele? Nu cred, dar dacă a uitat domnia sa, nu am uitat noi. Deputaţii şi senatorii vor primi pentru un mandat, aproximativ 1.200 lei, în plus la pensie. Suma creşte la 2.400 de lei pentru două mandate şi la 3.600 pentru cei ce au îmbătrânit pe băncile parlamentului. La un calcul simplu, atunci când vor ieşi la pensie, statul, adică tot noi, ar trebui să le plătească peste 7 miliarde de lei lunar, în condiţiile în care fiecare ales ar avea un singur mandat; dar mai sunt şi cu două, cu trei sau mai multe, iar din 4 în 4 ani, aceştia se schimbă, iar numărul celor care au trecut prin parlament va creşte substanţial.
De unde fraţilor atâţia bani, de unde? Simplu: de la mine, de la tine, de la cei care transpiră pentru un venit modest lună de lună, an de an, o viaţă întreagă şi se trezesc la bătrâneţe cu o pensie care le ajunge ori de căldură, ori pentru medicamente. Despre astea Iohannis nu spune nimic. Domnia sa e interesată doar de descurajarea călătoriilor aleşilor poporului şi pentru asta a spus clar şi răspicat: Nein! Zurück!
Ce va face însă, dacă deputaţii şi senatorii vor retrimite legea în aceeaşi formă. Probabil va ofta, va spune în sinea lui Ah so! Şi va promulga legea.

Dan Agache

Sursă foto: onlinereport.ro

De același autor

Related Articles