Petrache Poenaru- Inventatorul stiloului

index

Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă şi curaj, au adus România între ţările care au îmbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Petrache Poenaru, inventatorul stiloului.

Petrache Poenaru s-a născut la data de 10 ianuarie 1799, în localitatea Băneşti din judeţul Vâlcea. A urmat studiile secundare la Craiova, la şcoala de la Biserica Obedeanu, între 1811 şi 1818. A lucrat la cancelaria Episcopiei din Râmnicu Vâlcea, iar între 1820 şi 1821 a predat limba elina la Şcoala Mitropoliei din Bucureşti.

În anul 1821, în timpul revoluţiei, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. Deşi, după înfrângerea acestuia, pandurii erau vânaţi şi decapitaţi, Petrache Poenaru scapă, iar, în 1822, obţine o bursă de studii la Viena şi Berlin. Aici învaţă despre o seamă de instrumente tehnice noi la vremea aceea precum şublerul şi micrometrul. În 1826 primeşte o bursă franceză şi îşi completează studiile la Ecole Polytechnique din Pariş unde studiază topografia şi geodezia.

În 1827, la data de 25 mai, obţine Brevetul francez 3208 pentru “Condei portăreţ fără sfârşiţ alimentându-se el însuşi cu cerneală”. Această invenţie a revoluţionat domeniul instrumentelor de scriş contribuind la crearea unui obiect folosit şi în prezent de milioane de oameni.

Mai multe informaţii pe site-ul EU aleg România.

Foto:ro.wikipedia.org

De același autor

Related Articles