[FOTO-AUDIO] UEM Reşiţa promovată de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti

IMG_3281

UPDATE: Ziua Unității Germane, eveniment marcant atât pentru Germania, cât și multe alte state europene, a fost sărbătorit în cadrul Decadei Culturii Germane în Banatul montan, sâmbătă, 3 octombrie şi vineri, 9 octombrie, printr-o expoziţie în foaierul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița. Este vorba despre colecţia de postere intitulată „Drumul către unitatea germană“, la al cărei vernisaj a fost prezent consulul Germaniei la Timişoara, E.S. Rolf Maruhn. Expoziţia, care rămâne la Reşiţa pentru o săptămână, cuprinde imagini şi facsimile ce redau negocierile diplomatice care au făcut posibilă reunificarea celor două Germanii, la data de 3 octombrie 1990, cât şi perioada de imediat după.

E.S. Rolf Maruhn – consulul Germaniei la Timișoara a ţinut ca expoziţia de postere care prezintă succinct istoria modernă a Germaniei pe drumul spre unificare, să aibă loc în cea mai importantă şi modernă instituţie de învăţământ din Caraş-Severin, Universitatea “Eftimie Murgu”.

Mulţumesc universităţii din Reşiţa care găzduieşte această expoziţie în holul mare, şi îi invit pe toţi cei interesaţi să cunoască istoria recentă a Germaniei să o viziteze, timp de o săptămână cât va rămâne aici. Mulţumesc, de asemenea, şi organizatorilor locali, domnului Erwin Josef Ţigla şi echipei sale. Doresc să scot în evidenţă un detaliu important al acestei expoziţii. Cum trăim în perioada telefoanelor inteligente, pe fiecare panou expoziţional se găseşte un cod care poate fi fotografiat cu ajutorul telefonului, şi care conduce către un link cu informaţii suplimentare aferente fiecărui poster în parte. Din acest punct de vedere, expoziţia este virtual mai amplă decât cele 20 de postere prezentate, în oraşul dumneavoastră“.

Alături de consulul Germaniei la Timişoara s-au mai aflat reprezentanţi ai administraţiei locale, profesori şi elevi de la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“, precum şi rectorul universităţii, Doina Frunzăverde. Aceasta, vădit impresionată de gestul Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, a spus că “… de 44 de ani în universitatea din Reşiţa sunt organizate evenimente importante ale comunităţii locale, instituţiile publice din judeţul Caraş-Severin, îndreptându-se către Universitatea “Eftimie Murgu” atunci când organizează asemenea evenimente. Pentru noi este o mare bucrie, dar şi o imensă onoare faptul că Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti a hotărât să organizeze la universitatea din Reşiţa această expoziţie itinerantă dedicată aniversării celor 25 de ani de la unificarea Germaniei”.   

Expoziția cu caracter itinerant, vernisată la Reșița a mai fost prezentată în această toamnă, la București și Sibiu.

Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica, consemnează:

***

Ziua Unității Germane, eveniment marcant atât pentru Germania, cât și diverse alte ţări europene, a fost sărbătorit în diferite moduri, în plan central aflându-se istoria prăbușirii sistemul socialist în estul Europei și transformarea acestui spațiu într-unul al valorilor democratice și de respectare al drepturilor omului. Reunificarea Germaniei a însemnat pentru Europa acelor vremuri împlinirea idealurilor de libertate ale poporului german.

În cadrul Decadei Culturii Germane în Banatul montan, din acest an, Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin organizează vineri, 9 octombrie, dedicat jubileului german, în foyer-ul Universității „Eftimie Murgu” din municipiul Reșița, o acţiune festivă. Evenimentul va fi marcat de la ora 12.00 şi se va consuma în prezenţa consulului Germaniei la Timișoara, E.S. Rolf Maruhn.

Cu acest prilej va avea loc vernisajul expoziţiei „Drumul către unitatea germană“, organizată de Fundaţia Federală pentru Studiul Dictaturii Partidului Socialist Unit al Germaniei și Ministerul Federal al Afacerilor Externe, intermediată fiind la Reșița prin Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti.

Expoziția este prezentată la Reșița după vernisajele acesteia, din această toamnă, de la București și Sibiu.

Vă reamintim că, sâmbătă, 3 octombrie, la Reşiţa a fost marcat acest eveniment, major în viața națiunii germane de la sfârșitul secolului XX printr-o întâlnire la care a participat viceconsulul Germaniei la Timișoara, Sigfried Geilhausen.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles