Centru M.A.I. în Caraş-Severin. Avem rezerve de stat în caz de urgenţă, dar nu ştim câte!

ajutoarecomunitare

În judeţul Caraş-Severin, rezervele de stat pentru situaţii speciale sunt stocate la Păltiniş. Nimeni nu știe ce produse și materiale există acolo pentru că rezerva este considerată secret de stat. Potrivit legii, rezerva de stat ar trebui folosită, în caz de calamităţi naturale, epidemii, atentate teroriste, accidente industriale, crize economice sau războaie. Tot legea spune că în stoc ar trebui să existe alimente neperisabile, în special conserve, zahăr, ulei, cereale, apă minerală, dar şi saltele şi cearşafuri. O altă categorie de rezerve o constituie carburanţii.

Unitatea Teritorială nr. 355 Păltiniş aparţine de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Ieri, pompierii au executat acolo un exerciţiu pentru a testa capacitatea de reacţie la incendiu, spune căpitanul Daniel Dogaru de la Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”. „A fost un exerciţiu de cooperare în care au fost angrenate şi alte structuri MAI şi, nu numai. S-a urmărit modul în care acţionează forţele în cazul unui incendiu. N-au fost sesizate neconformităţi. Acolo sunt diferite materiale destinate atât pentru situaţii de urgenţă, cât şi pentru alte situaţii care se pot decreta la nivel naţional”, a declarat pentru Radio Reşiţa căpitanul Dogaru.

Păstrarea pe timp îndelungat a produselor se realizează atât în unităţile teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, care au personalitate juridică, cât şi la agenţii economici care se obligă ca, în cadrul activităţii lor, să asigure împrospătarea şi integritatea stocurilor contra cost sau prin crearea unor facilităţi specifice, stabilite în condiţiile legii. Produsele ajunse la limita termenului de păstrare sau care prezintă pericol de depreciere calitativă se împrospătează pe baza programului anual, stabilit de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat.

(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles