Cutia Pandorei!

Cutia-Pandorei-bgd

Aşa cum era de aşteptat, majorarea cu 25% a salariilor personalului medical a deschis o adevărată Cutie a Pandorei; dascălii cer şi ei majorări salariale în regim de urgenţă. Impactul bugetar pentru creşterea salariilor medicilor este de 1,7 miliarde de lei, bani ce vor fi acoperiţi din încasările suplimentare la buget, după cum afirma premierul.

Eu ştiu una şi bună: când ai mai mulţi copii, nu poţi să faci diferenţă între ei; nu poţi să-i cumperi unuia o ciocolată şi celuilalt să-i spui nu se poate, nu am bani acum, mai cere-mi tu la … anul. Cam aşa văd eu povestea cu majorarea cu 25% în acest an a salariilor personalului medical, o majorare făcută după ce aceştia au ameninţat cu o grevă generală sau cu demisia în bloc.

Era de aşteptat ca şi profesorii să ceară aceeaşi majorare, tot în regim de urgenţă, pentru că nici lor nu le ajung banii de la o lună la alta, lucru ce s-a şi întâmplat. Chiar dacă vor primi sau nu, situaţia nu e deloc roză. Pe de oparte nu ştiu dacă bugetul ar mai putea suporta o majorare fie ea şi în an pre-electoral şi cum va face faţă solicitătilor ce sigur vor veni după cele ale dascălilor: funcţionarii publici, personalul din ministere, din primării şi consilii judeţene, sau mai apoi poliţiştii, jandarmii, pompierii…. Lor cine şi când le va mări salariul? Ei nu sunt tot copiii de suflet ai premierului?

E clar că banii nu vor ajunge pentru toţi şi sunt curios când va spune premierul STOP. Pentru că în acel moment, electoratul, divizat între cei ce primesc mai mult şi cei care sunt sfătuiţi să mai aştepte, va trece la proteste. Fie că sunt marşuri, greve de avertisment sau mitinguri, acestea nu vor face altceva decât să pună presiune pe executiv şi aşa şubrezit de problemele premierului cu DNA-ul şi ameninţat cu răsturnarea de Codul Fiscal, întors de la promulgare de preşedintele Iohanis.

Dacă dă…nu are pentru toţi şi ameninţă stabilitatea ţării; dacă nu dă se va confrunta cu proteste din partea celor care nu au primit. Şi într-un caz şi în celălalt, situaţia nu e tocmai roză pentru actuala coaliţie majoritară. Cât e ea de majoritară, vom afla în toamna acestui an, când UNPR-ul, asemenea UDMR-ului din anii trecuţi, va face jocurile politice.

Până atunci însă, am să privesc cu interes la jocul politic şi la fantasmele ce vor ieşi din Cutia Pandorei, deschisă de premierul Ponta odată cu majorarea salariilor personalului medical.

 (Dan Agache)

Sursă foto: mixdecultura.ro

De același autor

Related Articles