Cod portocaliu de caniculă: 10 sfaturi care te vor ajuta să te protejezi de căldură

caniculacalduravara.bywseq2zoj

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu de caniculă, pentru vestul ţării. Administraţia avertizează că se vor semnala valuri de căldură şi disconfort termic accentuat. Astfel, în aceste condiţii, pentru a evita apariţia unor probleme medicale, medicii ne sfătuisc să nu ieşim în casă între orele 11:00 şi 15:00, să purtăm haine de culoare deschisă, să bem multă apă și să nu mâncăm alimente cu grăsime sau să facem exces de zahăr.

1. Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.

2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fi afară.

3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.

4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.

5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute. Evită ceaiul, cafeaua şi alcoolul pentru că te vor deshidrata şi mai rău.

6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.

7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).

8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.

9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.

10. Mănâncă normal, însă încearcă alimentele reci (salate şi fructe care conţin multă apă).

De același autor

Related Articles