[FOTO] Matematicianul Traian Lalescu a fost omagiat astăzi la Cornea

bust Traian Lalescu Cornea 10
O importantă pagină de istorie s-a scris astăzi în comuna Cornea odată cu dezvelirea bustului marelui matematician Traian Lalescu, ale cărui origini paterne sunt în această comună cărăşană. La eveniment au participat conducerea Primăriei şi membrii Consiliului Local Cornea, conducerea Poliţiei oraşului Băile Herculane, oameni de cultură şi invitaţi din zonă, dar şi numeroşi localnici care au înfruntat căldura toridă de la orele amiezii pentru a fi martorii acestui eveniment unic! De asemenea, a venit din SUA, unde s-a stabilit în urmă cu peste patru decenii, nepotul matematicianului, care ţi poartă numele, împreună cu fiica şi nepotul său – Nicolas-John.
Bustul a fost dezvelit chiar în faţa Şcolii gimnaziale din comună, care de 5 ani poartă numele lui Traian Lalescu. Personalitatea celui omagiat cu acest prilej a fost evocată în discursurile lor de către Ion Jurescu – primarul comunei Cornea, Lavinia Barbu – directorul Şcolii gimnaziale TRAIAN LALESCU, scriitorul Nicolae Danciu-Petniceanu din Mehadia şi Traian Lalescu-nepotul, iniţiatorul şi organizatorul acestui eveniment de excepţie. În acest cadru festiv, Traian Lalescu a înmânat o DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ unui demn urmaş al matematicianului Traian Lalescu – Ioan Daniel Adriano Săbăilă, elev în clasa a VI-a la şcoala din Cornea, pasionat de matematică şi participant la faza judeţeană a olimpiadei de profil.
Ce semnificaţie are evenimentul desfăşurat astăzi la Şcoala gimnazială TRAIAN LALESCU din Cornea? Traian Lalescu-nepotul : “Este un antidot la uitare, pentru că generaţia tânără trebuie să ştie că o naţiune care nu-şi preţuieşte valorile – piere! În sensul acesta am dorit să duc la bun sfârşit acest proiect. Am dezvelit bustul la şcoala din Cornea pentru că tatăl lui s-a născut aici, la Cornea, la noi la colibă, undeva la un kilometru şi jumătate înspre est, în amonte… Acolo s-a născut tatăl lui, într-o casă cu încă cinci fraţi şi două surori, de unde a pornit cu mare succes la şcoli, a ajuns în Bucureşti unde avea să se nască profesorul Traian Lalescu”.    Cum s-a ajuns la realizarea acestui bust?  “Cum era un vis vechi, cu două tentative nereuşite din variate motive, eu mă apropiam de vârsta pensionării şi am zis că dacă nu-l fac eu, atunci nu se va face niciodată! Am cumpănit timp de vreo cinci-şase luni şi am decis – cu zece mii de dolari mai mult sau mai puţin nu voi fi nici mai bogat, nici mai sărac! Dar am ţinut să fac ceva, repet şi subliniez, pentru pământul care mi-a dat viaţă şi care m-a hrănit până la o anumită vârstă. Pentru pământul ăsta de la Cornea am făcut eu acest proiect!”
Ce înseamnă pentru comunitatea din Cornea acest eveniment, ne spune Ion Jurescu – primarul comunei : “Evenimentul de astăzi este o recunoştinţă a comunităţii locale pentru cel care a fost matematicianul, academicianul şi omul politic Traian Lalescu, cel care a pus bazele matematicii în România, născut din tată cornean în 12 iulie 1882! Primăria şi Consiliul Local Cornea au avut o iniţiativă în anul 2010 prin iniţierea unui proiect de hotărâre astfel încât şcoala gimnazială din Cornea poartă numele lui Traian Lalescu. Ne mândrim că suntem contemporanii acestui mare matematician, că este băştinaş din Cornea şi că a format generaţii întregi de intelectuali şi oameni integraţi în societate!”  Care sunt urmaşii lui Traian Lalescu la Cornea, matematic vorbind?   “Din păcate şi cu regret o spun, primul a fost profesorul Săbăilă Petru, care timp de 40 de ani a predat matematica la Cornea. Din nefericire, în urmă cu doi ani de zile dânsul s-a dus la ceruri! De asemenea, avem un elev care a terminat clasa a V-a şi este olimpic la matematică pe judeţ! Consiliul Local Cornea a adoptat în anul 2010 un proiect de hotărâre astfel încât toţi elevii care participî la olimpiade sunt răsplătiţi cu 500 de lei, atât ei cât şi profesorii de specialitate care se ocupă de pregătirea lor! Primăria este aproape de şcoală şi ştim că investiţiile pe care le facem în învăţământ se văd în copiii noştri, în intelectualii noştri care vin din comuna noastră!”
Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles