Cine stinge lumina?

street_lamp_by_night_by_nami7

Până la jumătatea acestui secol România va pierde 22% din numărul actual al locuitorilor. Mai precis vom fi doar 16 milioane de locuitori şi asta până în 2050. E mult, e puţin? Greu de oferit un răspuns.

Poate că nu ar trebui să ne mire aceste date statistice, pentru că declinul demografic al României a început de la sfârşitul anilor 80 şi continuă. Statul abia a dublat alocaţia celor mici, adică sumele pe care fiecare copil le primeşte pentru creştere şi educaţie sunt în prezent de 20 de euro, sau altfel spus mai nimic din tot ceea ce e nevoie pentru cei mici.

Locurile de muncă, atunci când există, oferă în majoritate salariul minim pe economie, adică undeva la 800 până la 1.000 de lei în mână; comparativ cu preţul serviciilor, cu costurile unui trai decent, sunt total insuficiente. Nu e de mirare atunci că mulţi aleg plecarea din ţară ca soluţie de avarie. E drept că acest lucru poate conduce la destrămarea familiilor, dar atunci când eşti strâns cu uşa…nu prea ai de ales.

Mai punem la socoteală un sistem sanitar bolnav, foarte bolnav, care deserveşte o populaţie bolnavă şi ea îmbătrânită; un sistem educaţional modificat aproape an de an, cu o materie foarte stufoasă şi în mare parte inutilă, care nu face altcecava decât să obosească elevii şi să-i pregătească pentru orice, numai pentru viaţă nu.

Suntem un stat social, dar nu avem o viziune pentru ziua de mâine sau pentru cea de poimâine. Mulţi dintre cei care acum sunt angajaţi vor constata că la ieşirea la pensie nu prea va mai exista o forţă de muncă activă, care să susţină sistemul de pensii. Locuri de muncă nu prea există, iar atunci când apar nu se înghesuie nimeni să le ocupe, dar asta e deja o altă discuţie.

Să te hotărăşti să aduci pe lume un copil în ziua de astăzi e o decizie grea, chiar foarte grea. Nu ne mirăm că pe an ce trece suntem tot mai puţini şi tot mai bătrâni. Fosta, actuala şi mai mult ca sigur viitoarea clasă politică este interesată de cu totul şi cu totul altceva decât creşterea demografică a ţării. Ei au problemele lor, grijile lor şi după un mandat într-una din cele două camere se pot retrage liniştiţi. Întrebarea e: se va găsi cineva să stingă lumina?

(Dan Agache)

Sursa foto: intrenoaptesizi.wordpress.com

De același autor

Related Articles