Premiile Nobel 2013 îşi află laureaţii

nobel_1c49ac67abPremiile Nobel s-au născut din voinţa inventatorului dinamitei, savantul şi industriaşul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), graţie unei clauze menţionate în testamentul său redactat la Paris, în 1895, cu un an înainte de a muri, informează AFP. Astfel a luat naştere uriaşa maşinărie a premiilor care recompensează pe cei ce  “pe parcursul anului precedent, s-au consacrat interesului public şi binelui omenirii”.

Scriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2013, a anunţat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii. Alice Munro a declarat, joi, pentru cotidianul Toronto Star că, deşi ştia că se afla printre candidaţii consideraţi favoriţi, nu a crezut niciodată că va putea să câştige prestigioasa distincţie. Alice Munro (Canada) este considerată “un maestru al prozei scurte contemporane”, a precizat Comitetul Nobel, citat de Mediafax.

Ceremonia de decernare a Premiilor Nobel a oferit miercuri, 9 octombrie, Premiul pentru Chimie  cercetătorilor Martin Karplus,  Michael Levitt şi Arieh Warshel, a anunţaţ Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţă din Suedia, potrivit site-ului oficial al prestigioaselor distincţii. Cei trei cercetători au fost recompensaţi “pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe”.

Marţi, 8 octombrie, au fost anunţaţi laureaţii premiului pentru Fizică. Acesta a fost acordat belgianului Francois Englert şi britanicului Peter Higgs, pentru studiile legate de bosonul lui Higgs, scrie Agenţia France Press, citată de HotNews. Cei doi bărbaţi, în vârstă de 80 şi 84 de ani, sunt recompensaţi pentru lucrările legate de “descoperirea teoretică a unui mecanism care a contribuit la întelegerea originii masei particulelor subatomice şi care au fost cofirmate recent”, a anunţat comitetul Nobel, într-un comunicat. Premiul Nobel pentru Fizică este primul premiu menţionat de Alfred Nobel în testamentul său.

Luni, 7 octombrie, au fost desemnaţi câştigătorii premiului pentru Medicină. Americanii James E. Rothman şi Randy W. Schekman şi germanul Thomas C. Südhof au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2013 pentru “descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”.

Ceremoniile de decernare a prestigioaselor distincţii vor continua miercuri cu premiul Nobel pentru chimie. Joi va fi atribuit Premiul Nobel pentru literatură, iar vineri va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru pace, care este şi singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de însuşi Alfred Nobel. Săptămâna viitoare, luni, 14 octombrie, vom afla cui îi este atribuit Premiul Nobel pentru economie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Tradiţionala ceremonie în cadrul căreia laureaţii îşi vor primi premiile, va avea loc în 10 decembrie, la Stockholm şi la Oslo. 10 decembrie este ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Cele mai citite

Related Articles