Se vinde cel mai important monument de arhitectură balneară din Herculane

baile neptunUn alt imobil din staţiunea Băile Herculane va fi scos la vânzare, după ce Consiliul Judeţean Caraş-Severin a decis să nu-şi exercite dreptul de preempţiune.  Este vorba de Băile Neptun, monument istoric care datează din perioada Regimentului de Graniţă Austriac, fiind construit între 1883-1886. Clădirea este realizată după planurile arhitectului Alpar.

Băile Neptun – Szapary, Maria, Horia se află în centrul staţiunii, pe malul drept al Cernei, în faţa Parcului Central. La momentul la care a fost ridicat era cel mai important complex balnear de acest gen, având  două aripi în care existau 32 de cabine şi 2 bazine construite din marmură roşie în care funcţionau băi sulfuroase alimentate cu apă termală de la izvoarele Neptun I şi IV. În 1899 i s-a adăugat un turn artezian pentru facilitarea circuitului apei fără pompare. Avea ascensor hidraulic şi un sistem de ventilaţie tot hidraulic, acţionat de apa izvorului Munk, din spatele ei. De asemenea dispunea şi de o secţie de fizioterapie.

Astăzi este o clădire dezafectată – tencuială scorojită, geamuri sparte, etc. Imobilul se află din nou în proprietatea administraţiei locale, după ce la începutul anilor 2000, a fost privatizată  aproape întreaga staţiune, iar mare parte din imobile au ajuns la omul de afaceri Iosif Armaş. (Mirabela Afronie)

2 COMENTARII

  1. Singur nu ar fi putut face nimic acel “om de afaceri”. Cei care au fost sprijiniţi de justiţie, politic şi poliţie au făcut răul.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles