Unitate în diversitate. Banatul – o mică Europă ?

banatul-multietnic

Motto-ul Uniunii Europene, „Unitate în diversitate” este universal valabil şi în Banat. Acest aspect arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale acestui spaţiu. Un popor se manifestă și se diferențiază de alte popoare prin valorile pe care le promovează, le păstrează în filele istoriei sale, prin cultura sa, bogăția și diversitatea culturală și lingvistică. De-a lungul timpului, multe popoare ce au în componența lor diverse etnii, şi-au transmis din generații propriile valori și tradiții.

Banatul este o provincie istorică împărțită astăzi între România, Serbia și o mică parte din Ungaria. Nici o altă țară europeană nu are bogăția culturală a acestei regiuni. Aici, alături de populaţia majoritară, constituită din români, locuiesc laolaltă de secole nu mai puţin de 19 etnii, precum: maghiari, romi, ucraineni, germani, ruşi-lipoveni, turci, tătari, sârbi, slovaci, bulgari, croaţi, greci, evrei, cehi, polonezi, italieni, chinezi, armeni şi ceangăi.

Amintim, că în Timiş trăiesc peste 10.000 de sârbi şi aproape 4.500 de etnici bulgari, iar în judeţul Caraş-Severin aproximativ 5.000 de cetăţeni sunt de origine sârbă. Minoritatea germană din acest spaţiu este într-un declin continuu, iar cea de etnie romă în creştere în aproape toate regiunile.

Este unitatea în diversitate ceea ce ne caracterizează ?

Christiane Gertrud Cosmatu – subsecretar de stat în Departamentul pentru relaţii interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României:

Ivan Schnabel – preşedintele comunităţii evreieşti din Reşiţa:

Christian Paul Chioncel – vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin:

****************************

În staţiunea Băile Herculane convieţuiesc împreună nu doar români, ci şi germani, maghiari, cehi, sârbi, rromi, precum şi reprezentanţi ai altor etnii. În această situaţie, evident, nu lipsesc căsătoriile mixte, care creează un adevărat amalgam multietnic şi multicultural! Un exemplu este familia Margareta şi Zoltan Chiş, care “reuneşte” nu mai puţin de patru etnii! Cum este viaţa într-un cuplu… multietnic, ne spune doamna Margareta,  care a stat de vorbă cu Paul Sever Smadu, corespondentul nostru de pe Valea Cernei: “Cred că este la fel ca şi într-o familie obişnuită! Eu provin din tată ceh şi mamă nemţoaică, iar soţul meu – mamă româncă şi tată maghiar. Fiica mea nici nu ştiu ce nţionalitate este! Eu cred că suntem o familie normală şi între noi este un fair play deosebit!”

Cum a apărut această familie… multietnică? “Ne-am cunoscut la liceu la Mehadia… Eu am terminat acolo mate-fizică, el făcea seralul şi ne-am văzut pe tabloul de sfârşit de an – am terminat înaintea lui! -, după aceea am vrut să ne cunoaştem şi printr-un prieten ne-am cunoscut!  Au trecut de atunci vreo patru decenii! Suntem împreună din 1973, anul acesta în 16 iulie am sărbătorit 42 de ani de căsnicie!”… Care latură a… naţionalismului domină în familie? “Nu ştiu! Dar când ajungem, totuşi, la o mică-mică discuţie, soţul îmi spune că-s nemţoaică zgârcită! Şi faptul că sunt foarte ordonată şi corectă – cel puţin, asta mi-o recunoaşte multă lume! – eu nu cred că este o parte rea! Este o calitate care e bine să predomine în multe familii!“.

Oraşul de pe Valea Cernei este un oraş al familiilor mixte! “În zonă sunt familii din foarte multe părţi ale ţării şi de naţionalităţi diferite şi cred că sunt multe familii mixte în Herculane! Este inevitabilă, aici, căsătoria cu cineva de altă naţionalitate? Dacă te placi cu cineva, cred că nu mai ţii cont de naţionalitate!” – conchide Doamna Margareta.

Sursa foto: dri.gov.ro

De același autor

Related Articles