[FOTO] Radio România Reşiţa îi ajută să citească pe românii de dincolo de Dunăre

11749679_915489748515986_1780140742_n

Sub sloganul “Dacă tu citeşti ajută-i şi pe alţii să citească”, Radio România Reşiţa întinde o mână de ajutor românilor de peste graniţă.

Peste 1.000 de titluri de carte românească, donate de ascultătorii Radio România Reşiţa, au ajuns astăzi la biblioteca municipală din Kladovo – Republica Serbia, instituţie de cultură care dispune de un fond impresionant de carte.
Oraşul, situat pe malul drept al Dunării în dreptul localităţii Drobeta Turnu Severin, are o populaţie de 27.000 de locuitori, din care peste 20.000 vorbitori de limba română. Echipa Radio România Reşiţa, formată din managerul Laura Sgaverdea, Mirabela Afronie, Dan Agache, Lucian Scanteie si Valentin Ciurel, a fost extrem de bine primită de autorităţi, care au apreciat gestul f[cut pentru românii de peste graniţă. Cărţile au fost astăzi descărcate, iar până mâine când va avea loc momentul oficial, volumele vor fi aranjate pe rafturi. La eveniment va fi prezent şi consulul României în Valea Timocului, Excelenţa Sa Iulian Niţu.

*************************

Campania “Dacă tu citeşti ajută-i şi pe alţii să citească” a ajuns la final. Astăzi echipa Radio România Reşiţa se va deplasa în Valea Timocului pentru a duce cărţile adunate cu ajutorul ascultătorilor la cei care au atâta nevoie de ele. Este vorba de aproape o mie de cărți de beletristică, știință și  cultură românească. Volumele vor ajunge la Biblioteca municipală din Kladovo, pentru a se bucura şi alţii de ele. Este pentru prima dată când oficialitățile locale acceptă carte românească în spații publice.

Donarea de carte este parte a Festivalului Ethno Kladovo 2015, ediţia a X-a care are ca scop promovarea culturii şi tradiţiilor din Serbia, România şi Bulgaria. Timp de două zile vor avea loc spectacole artistice, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă costume populare şi diverse obiecte de artizanat, dar şi să deguste mâncăruri tradiţionale din cele trei ţări.

Nu este pentru prima dată când Radio România Reşiţa se implică în completarea fondului de carte în limba română din Serbia. În 2013, alte sute de volume au ajuns prin intermediul postului public pe rafturile Casei de Cultură Românească din Zajecar, prima instituţie de acest gen din Serbia.

Cartea este o comoară fără preţ! În timp ce în România, bibliotecile publice sau personale sunt pline de cărţi prăfuite din cauza dezinteresului pentru lectură, în Valea Timocului cărţile au devenit un bun de lux. Românii de dincolo de Dunăre nu şi-au pierdut însă identitatea culturală şi naţională.

Tuturor celor care au contribuit la succesul campaniei, le mulţumim!

Cele mai citite

Related Articles