[FOTO] Dunărea îşi revine

dunare scazuta 2

Cotele Dunării la malul românesc în amonte de Porțile de Fier vor reveni la normal. Afirmația a fost făcută de administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza. Partea sârbească a recunoscut că a încălcat prevederile contractului încheiat cu România, întrucât nu a efectuat lucrările pe care şi le-a asumat, la gura Nerei.

„În 1995 s-a încheiat un contract între Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I şi Djerdap I în virtutea convenţiei încheiate în 1963 între statul român şi statul iugoslav. A fost un contract prost de la prima şi până la ultima virgulă. Erau doar obligaţii pentru România, nicio sancţiune pentru Serbia. În baza acelui contract, partea română trebuia să ofere compensaţii parţii sârbe, în fiecare an 138 de GWh la un preţ de 30 de dolari. La rândul ei, partea sârbă trebuia să facă cu acea sumă lucrări la gura Nerei”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar de la Hidroelectrica. „Acum trei zile, sârbii au recunoscut că sunt în culpă şi s-a semnat un protocol prin care se suspendă obligaţiile României până la clarificarea situaţiei, până se va stabili dacă acele lucrări s-au făcut”, a mai spus Remus Borza.

Problema a fost abordată în decursul acestei săptămâni, când în Bucureşti s-au desfăşurat lucrările comisiei mixte româno-sârbe pentru utilizarea potenţialului hidroenergetic al Dunării de la Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier.

Debitul Dunării la intrarea în ţară pe secţiunea Baziaş are o valoare de aproximativ 5000 m3/s, cu mult sub media multianuală a lunii iunie, care este de 6400 m3/s.

(Sebastian Dragomir)

Articolul precedent
Articolul următor

De același autor

Related Articles