Ziua Copiilor dispăruți, între speranță și flori de ”Nu mă uita”

20150525_135323

 Ziua internaţională a copiilor dispăruţi a fost sărbătorită astăzi la Colegiul Național ”Mircea Eliade” din municipiul Reșița. Lucrările întâlnirii au început cu detalii despre “Semnificația zilei de 25 mai și importanța implicării în rezolvarea situațiilor riscante pentru copii”. Acțiunea, inițiată de instituția de învățământ și Organizația Salvați Copiii Caraș-Severin a cuprins: o proiecție a statisticii realizate la nivel mondial în ceea ce privește numărul copiilor dispăruți, o expoziție de desene realizate de elevi și preșcolari și discuții despre cauze ale dispariției copiilor, abuzul asupra lor, problemele din familie, conflicte între generații. Psihologul Mariana Băran speră că cei peste 20 de elevi prezenți au recepționat mesajul transmis de organizatori:

” Mesajul pe care am dorit să-l transmitem este că elevii sunt primii care pot să-i informeze pe cei din jur, alți elevi, copii, adulți în legătură cu riscurile de dispariție a copiilor. Copiii eu fost extrem de interesați de subiect și de modul prin care a fost transmis.”  

Informațiile au ajuns acolo unde trebuie, copiii au înțeles esențialul în urma întâlnirii de astăzi:

”Copiii sunt pregătiți de către stat împotriva oricăror forme de violență, abuz, tortură, tratamente degradante”, Amalia Danciu.

 ”Am înțeles că este important să prevenim dispariția copiilor, prin formarea atât a copiilor, cât și a părinților. Trebuie să luăm în serios fiecare dispariție sau fugă a unui copil ”, Valentin Voin.

 ”Trebuie să avem grijă să anunțăm părinții când plecăm de acasă, unde, cu cine mergem? și mai ales să nu uităm că avem la dispoziție un număr de urgență european 116000”, Alexandru Anghel.

Din anul 2002, Salvați Copiii România este membru asociat în cadrul Federației Europene pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual. Alături de alte 28 de organizații neguvernamentale din 19 țări membre ale Uniunii Europene și Elveția, Salvați Copiii România derulează programe de informare, prevenire și intervenție în cazurile de dispariție și exploatare sexuală a copiilor.

***

Colegiul Național ”Mircea Eliade” va găzdui astăzi de la ora 13.00, lucrările mesei rotunde “Semnificația zilei de 25 mai și importanța implicării în rezolvarea situațiilor riscante pentru copii”. Programul cuprinde discuții pe subiecte ca: abuzul şi violenţa-cauze ale dispariţiei copiilor, copii în siguranţă, cum poți să te aperi de abuzuri, statistica copiilor dispăruţi, cazuri de copii dispăruţi, care este soarta lor. „Majoritatea dispariţiilor sunt reprezentate de fuga copiilor de acasă sau din centrele de ocrotire a copiilor. Factorii care continuă să contribuie la menţinerea dispariţiilor voluntare ca fiind majoritare sunt reprezentaţi de: problemele din familie – conflicte, violenţă, comunicarea deficitară dintre părinţi şi copii, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau altor rude, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate, a menționat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv, Organizaţia Salvaţi Copiii.
Acțiunea este organizată, de Colegiul Național Mircea Eliade, Organizația Salvați Copiii Caraș-Severin, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic din județ și Poliția Locală Reșița.
Pe 25 mai, în fiecare an, este marcată ”Ziua internaţională a copiilor dispăruţi”, prin organizarea de mese rotunde, răspândirea de mesaje de solidaritate cu familiile acestora, înălţarea de baloane colorate, în semn de speranţă şi distribuirea de buchete de flori cunoscute sub numele de „Nu-mă-uita”.

(Cristina Corocan)

De același autor

Related Articles