Grecia a dispus plata ratei de 750 de milioane de euro

ΔΝΤ λεφτα
Oficiali ai Ministerului de Finanţe şi ai Băncii Elene, au declarat marţi, 12 mai, că Grecia a dispus luni plata către Fondul Monetar Internaţional a ratei de 750 de milioane de euro. Plata a fost efectuată dintr-un cont de urgenţă deţinut de statul elen la FMI, iar ministrul de Finanţe elen Yanis Varoufakis a subliniat că problema lichidităţilor este extrem de urgentă.
Guvernul de la Atena a folosit circa 650 de milioane de euro din contul de la FMI şi 100 de milioane de euro din rezervele proprii de numerar, potrivit declaraţiilor făcute de un oficial guvernamental.
Rata Greciei către FMI a fost plătită dintr-un cont de urgenţă al Băncii Centrale, după două întâlniri care au avut loc săptămâna trecută între guvernatorul instituţiei Yannis Stournaras, vicepremierul Giannis Dragasakis şi secretarul de stat în Ministerul de Externe Euclid Tsakalotos, care conduce negocierile Greciei cu creditorii internaţionali.
“Pentru ca banii din acest cont să fie folosiţi a fost nevoie de acordul FMI, care a fost dat”, a arătat oficialul Băncii Greciei.
Statele membre ale FMI sunt obligate să deţină un cont la instituţia financiară care să poată fi folosit pentru situaţii de urgenţă, dar doar cu acordul Fondului.
Ministrul elen de Finanţe, Gianis Varoufakis a dat luni asigurări omologilor săi din zona euro că Guvernul vrea să încheie un acord pentru deblocarea ultimelor fonduri de circa 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro.
Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem a afirmat, după reuniunea de luni a miniştrilor de profil din zona euro, că restul de 7,2 miliarde de euro la care Grecia mai are dreptul din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro ar putea fi furnizat statului elen în mai multe tranşe, în funcţie de reformele adoptate de guvernul de la Atena.
(Veronica Todor)

Cele mai citite

Related Articles