[FOTO] Din Banat în inima Europei

din banat in europa (7)

Europarlamentarii Victor Negrescu şi Emilian Pavel au lansat la Bruxelles  proiectul  Delegaţia  Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului cu scopul îmbunătăţirii reprezentării  zonei de vest a României la nivelul Uniunii Europene, respectiv a promovării potenţialului economic, cultural, turistic al  Regiunii de Vest şi a fructificării oportunităţilor şi s-a vizat crearea mecanismului de îmbunătăţire a mecanismului de colaborare cu structurile administrative europene. Programul a cuprins vizita de bune practici la Primăria capitalei belgiene, întâlnire cu ambasadorul şi oficialităţi ale UE.
Lansarea a avut loc în cadrul festivalului organizat de comunitatea românească din Belgia, aflat la a 10-a ediție, intitulat “Festivalul Primăvara Românească la Bruxelles”  cu tematica “Din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș în inima Europei”. Festivalul a fost organizat de Casa de Cultură Belgo-Română Arthis, în colaborare cu Consiliile Județene din Bistrița-Năsăud, Timiș și Maramureș, Casa de Cultură din Beiuș și Primăriile din Reșița, Cîmpeni, Teiuș și Năsăud, cu sprijinul Departamentul pentru Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE și Primăria Orașului Bruxelles.
La festival au luat parte artiști, artizani, jurnaliști, oficialități din toate zonele vizate și oameni de cultură. Banatul a fost reprezentat inclusiv prin participarea delegaţiei cărăşene cu sprijinul direct al Primăriei Reşiţa şi Consiliul Local al Municipiului Reşiţa, astfel: delegaţia din Caraş-Severin s-a prezentat  cu o parte din dansatorii  Ansamblului de dansuri populare “Bârzava“ şi cu produse tradiţionale şi obiecte de suvenir, material informativ la standul special amenajat în acest sens. Din delegaţia cărăşeană au făcut parte: Marius Bălean –  preşedinte executiv PES România, preşedintele TSD Reşiţa, consilier local şi , Lucian Voina – viceprimar al Municipiului Reşiţa.
Victor Negrescu: “ Evenimentul de la Bruxelles realizat cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European a fost un succes! Am lansat proiectele noastre prin care vrem să ajutăm regiunile României să-și susțină mai bine interesele la Bruxelles, începând cu Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului. Împreună cu Emilian Pavel, ne dorim ca toate zonele României să aibă pe lângă Uniunea Europeană astfel de reprezentanțe. Principalele avantaje pe care le va aduce Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului:
-⁠ acces la fonduri UE direct de la Bruxelles;
-⁠ promovarea regiunii în „capitala” Europei;
-⁠ oportunități turistice pentru întreaga zonă de Vest;
-⁠ atragerea investitorilor;
-⁠ relații mai strânse cu instituțiile UE. “
Delegația va organiza periodic la Bruxelles, evenimente și conferințe în cadrul instituțiilor europene, va promova brand-uri locale și va susține inițiative locale în domeniul cultural, turistic sau economic. La acest important eveniment a fost prezent şi ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop.
Marius Bălean: “Banatul Montan, judeţul Caraş-Severin, va participa de fiecare dată la aceste evenimente şi iniţiative şi va colabora intens cu instituţiile şi partenerii europeni pentru valorizarea potentialului de care dispune Banatul Montan şi în vederea promovării zonei noastre şi, cel mai important, se vor depune eforturi în ce piveşte atragerea unor fonduri europene şi a posibililor investitori. “

(Mirabela Afronie)

Cele mai citite

Related Articles