Accident naval în apropiere de Drobeta

salvare pe Dunare

Peste 200 de pompieri din Mehedinţi, Caraş-Severin şi Bor Serbia au fost astăzi în alertă pe Dunăre. În zona plajei Drobeta a avut loc un accident între un vas de croazieră şi o barjă ce transporta materiale feroase şi neferoase. În urma impactului, s-a produs avarierea gravă a navei de pasageri, fapt ce a cauzat izbucnirea unui incendiu în sala motoarelor cu degajare mare de fum şi gaze toxice. Totodată, a fost poluat fluviul Dunărea cu 5 tone de motorină, cu consecinţe grave asupra calităţii apei, florei şi faunei. Un incendiu a izbucnit şi la mal, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta, Ramona Nistor: „Forţele participante au desfăşurat misiuni de căutare şi salvare a persoanelor, asistenţă medicală de urgenţă şi transport la unitatea de primiri urgenţe, depoluare a fluviului Dunărea şi stingere a incendiilor izbucnite pe nava de pasageri, precum şi la vegetaţie uscată şi la fondul forestier din apropierea malului”.

Din fericire, toate aceste intervenţii sunt doar parte a unui exerciţiu internaţional, prin care s-a simulat accidentul şi s-a urmărit limitarea efectelor unor situaţii de urgenţă produse pe teritoriul celor două state. Prin derularea acestui exercițiu comun, s-a avut în vedere îmbunătățirea reacției de răspuns a structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență și asigurarea unui flux informațional adecvat între cele două state.
La acest exerciţiu au participat toate structurile cu funcţii de sprijin pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţului Mehedinţi, bugetul alocat pentru desfăşurarea acestuia fiind de aproape 5 mii de euro, fonduri europene. România participă cu 185 de persoane şi 35 de mijloace, iar Republica Serbia cu 18 persoane şi 6 mijloace de la Departamentul de pompieri Bor.

(Sebastian Dragomir)

foto: informatiadeseverin.ro

Cele mai citite

Related Articles