A murit actorul Eusebiu Ştefănescu

eusebiu_stefanescu

Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Militar din Capitală, la vârsta de 70 de ani, a declarat soţia artistului, Vali Ştefănescu.

Potrivit familiei actorului, Eusebiu Ştefănescu va fi înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor, la o dată ce urmează să fie stabilită.

Actorul George Ivaşcu, managerul Teatrul Metropolis, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că prin moartea actorului Eusebiu Ştefănescu teatrul românesc ‘a mai pierdut unul dintre actorii cultivaţi’.

‘Îmi pare nespus de rău că şi Sebi (n.r. Eusebiu Ştefănescu) ne-a părăsit, pentru că era un actor elegant, un actor rasat, ştia o mulţime de poezii, era încântător de fiecare dată când ne întâlneam. Din păcate, teatrul românesc a mai pierdut unul dintre actorii cultivaţi şi un actor de mare, mare anvergură’, a declarat George Ivaşcu.

El a afirmat că Eusebiu Ştefănescu, deşi grav bolnav, şi-a dorit să urce pe scenă şi să joace, în spectacolul ‘Bădăranii’ pentru ‘publicul lui’.

***
Actorul Eusebiu Ştefănescu s-a născut la 3 mai 1944 la Câmpina, judeţul Prahova. A absolvit Institutul de Artă Cinematografică şi Film din Bucureşti, în 1967. Actor al Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, apoi, pentru o vreme, al Teatrului Mic din Bucureşti, Eusebiu Ştefănescu a jucat, din 1996, la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’. A fost profesor universitar doctor şi decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Hyperion.

Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a jucat în numeroase piese, printre care: ‘Numele Trandafirului’ de Umberto Eco, ‘Generaţia de sacrificiu’ de I. Valjan, ‘Moartea unui comis voiajor’ de Arthur Miller, ‘Şi mai potoliţi-l pe Eminescu’ de Cristian Tiberiu Popescu, ‘Vedere de pe pod’ de Arthur Miller, ‘Tărâmul celălalt’ de Dusan Kovacevic.

În 2008, a făcut parte din distribuţia piesei ‘Eduard al III-lea’, atribuită lui William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu.

S-a făcut remarcat şi în filme precum ‘Falansterul’ (1979, r. Savel Stiopul), ‘Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu’ (1980, regia: Malvina Urşianu), ‘Liniştea din adâncuri’ (1982, regia: Malvina Urşianu), ‘O lumină la etajul zece’ (1984, regia: Malvina Urşianu), ‘Colierul de turcoaze’ (1985, regia: Gheorghe Vitanidis), ‘Noi, cei din linia întâi’ (1986, regia: Sergiu Nicolaescu), ‘Figuranţii’ (1987, regia: Malvina Urşianu), ‘Maria şi marea’ (1988, regia: Mircea Mureşan), ‘Miss Litoral’ (1990, regia: Mircea Mureşan), ‘Liceenii Rock ‘n’ Roll’ (1992, regia: Nicolae Corjos), ‘Trahir’ (1993, regia: Radu Mihăileanu), ‘Triunghiul Morţii’ (1999, regia: Sergiu Nicolaescu).

A publicat volumele ‘Retorica limbajului scenic – Magul captiv’ (2003), ‘Magister vitae sau magia oralităţii’ (2006), ‘Arhivarul clipei – Din culisele scenei’ (2009, memorii), ‘Glasul sângelui’ (2011), ‘Preschimbarea la faţă’ (2012, poezii).

În 2003 a fost declarat Cetăţean de onoare al Municipiului Ploieşti şi din mai 2012 al Municipiului Fălticeni. În decembrie 2011, actorul Eusebiu Ştefănescu a fost distins cu Premiul de excelenţă ‘Ştefan Iordache’, pentru activitatea didactică şi artistică, în domeniile teatrului şi filmului, acordat de Asociaţia culturală ‘Diallog’.

Agerpres

foto: webphoto.ro

(Valentina Adam)

De același autor

Related Articles