Anul 2015 vine cu mai multe scumpiri decât ieftiniri

baniAnul 2015 vine cu noi taxe pentru români. Creşte salariul minim pe economie şi sunt indexate pensiile, dar vor fi mai scumpe energia electrică şi poliţele RCA. Şi amenzile rutiere cresc, iar taxele locale pot fi majorate cu până la 20%, în funcţie de decizia fiecărui consiliul local.

Prima scumpire care se va regăsi în facturile din acest an este la curentul electric. Autoritatea Naţională de Reglementare a decis ca preţul să urce cu 0,26%. În schimb, gazele naturale pentru populaţie nu se scumpesc. Pentru industrie şi IMM-uri piaţa se liberalizează de astăzi. Astfel că tarifele vor depinde direct de negocierea cu furnizorii.

O veste bună pentru bugetari şi una proastă pentru şoferi: creşte salariul minim brut la 975 de lei, însă cresc şi amenzile. Cea mai mică se majorează de la 180 la 195 de lei.

Şi este doar prima etapă. De la 1 iulie, salariul minim va creşte din nou. La fel şi amenzile rutiere. O scumpire mai consistentă, de până la 30%, vor înregistra poliţele RCA. Societăţile de asigurări trebuie să respecte norme noi decise de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Astfel, nu vor mai avea voie să vândă în pierdere asigurările de răspundere civilă auto şi să-şi acopere pagubele din vânzarea altor tipuri de asigurări. Companiile vor putea modifica preţurile numai o dată pe an. Cu toate acestea, şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară nu consideră justificată o scumpire masivă.

Taxele şi impozitele locale ar putea creşte cu până la 20%. Legislaţia permite consiliilor locale să decidă dacă şi cu cât cresc toate aceste taxe şi impozite care se strâng la bugetele locale.

Alte modificări de la 1 ianuarie 2015

– Operatorii economici vor putea beneficia de simplificarea birocraţiei prin extinderea aşa numitei contabilităţi simplificate până la o cifră de afaceri de 700.000 de euro, faţă de 35.000 de euro, valoarea prevăzută până la această dată.

– România aplică, de la această dată, un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene.

– Societăţile de asigurări din România introduc standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), care devin obligatorii pentru toate societăţile de asigurări/reasigurări autorizate în România şi pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire. IFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare într-un mod transparenţ care să permită comparabilitatea informaţiilor la nivel internaţional.

– Începând cu această dată, voucherele de vacanţă pot fi emise numai în sistem on-line de către Autoritatea Naţională pentru Turism, conform unei Ordonanţe de Guvern publicată în Monitorul Oficial din 5 august 2014, a informat Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT).

– CFR Călători lansează oferta de călătorie ”Trenurile Zăpezii 2015”, prin care călătorii vor beneficia, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2015, de reduceri tarifare la trenurile care circulă spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane pentru schi, cum sunt cele de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei, Petroşani – pentru staţiunile Parâng şi Straja.

– Acciza pentru pălincă va fi eliminată, potrivit unui proiect de Lege care intră astăzi  în vigoare

– De la această dată, cetăţenii din România şi Republica Moldova pot să transfere bani prin intermediul unui nou produs financiar, lansat în colaborare de Compania Naţională ”Poşta Română” (CNPR) şi Întreprinderea de Stat Poşta Moldovei.

(Alina Bradaci)

De același autor

Related Articles