[FOTO] Reşiţa în febra Revoluţiei române de la 1989

IMG_7985

La Reşiţa a debutat astăzi seria de acţiuni dedicate împlinirii celor 25 de ani de la începutul Revoluţiei române de la 1989 din Banatul de Munte.

La Casa municipală din urbea de pe Bârzava, cu prilejul acestui eveniment istoric a avut loc o întrunire a membrilor Asociaţiei tinerilor revoluţionari cărăşeni şi s-a consumat un moment cultural-literar prin vernisarea unei expoziţii complexe de pictură şi sculptură a 6 pictori bănăţeni consacraţi, doi dintre aceştia şi veterani revoluţionari. Este vorba de artiştii plastici: Doru Vasiuţi, Vasile Mandici, Cristea şi Matei Mircioane, Marian Truţulescu, Nicolae Ungar, Adrian Garoiu şi Cazimir Kurta.

Primarul urbei de pe Bârzava, Mihai Stepanescu, prezent la eveniment, a asigurat veteranii Revoluţiei de la 89 de tot respectul şi sprijinul în activităţile pe care le vor intreprinde, păstrând astfel vie amintirea orele petrecute alături cu două decenii şi jumătate în urmă, în zilele de 20, 21, 22, 23, 24, 25 şi 26 decembrie 1989.

În cadrul acţiunii dedicate Revoluţiei române din Banatul de Munte a avut loc şi lansarea primului volum din cartea „Reşiţa km 100 al Revoluţiei Române“, semnat de Irinel Gavril Struţă şi Ion D. Cucu – vicepreşedintele Asociaţiei tinerilor revoluţionari cărăşeni de la 1989. Cartea se vrea un omagiu adus celor care au luptat pentru schimbarea unui sistem, şi-au riscat viaţa şi au supravieţuit, împlinind idealurile de libertate şi demnitate ale poporului român. “Acest prim volum va fi urmat la anul de un al doilea în care vor fi cuprinse sutele de mărturii ale participanţilor care au trăit activ momentele acestui eveniment”, a declarat pentru Radio România Reşiţa, Irinel Gavril Struţă.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit evenimentele şi consemnează:

Acţiunile dedicate celor 25 de ani de la Revoluţia de la Reşiţa vor continua în această seară la sala cinematografului “Dacia” cu un concert In Memoriam, susţinut de orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara respectiv duminică, 21 decembrie începând cu ora 11.00 în centrul civic al urbei de pe Bârzava.

Consiliul Judeţean şi Primăria Reşiţa vor acorda diplome veteranilor revoluţionari.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles