Metalul Resita, trofeul Cupa Romaniei din 1954

Metalul Reşiţa a câştigat în urmă cu 60 de ani Cupa României la fotbal. Echipa din Valea Domanului a învins cu 2-0 pe Dinamo Bucureşti, în finala competiţiei care a avut loc în 5 decembrie 1954. Cele două goluri ale formaţiei Metalul Reşiţa au fost înscrise de Ștefan Szeleș.

Fotbalul din România a înregistrat o premieră în anul 1954. Atunci, Cupa a fost cucerită pentru prima oară de o echipă din divizia secundă. La un an după revenirea în Divizia B, Metalul Reşiţa a ocupat locul 7 în campionat, dar a câştigat Cupa României, după o suită de cinci victorii împotriva unor echipe de Divizia A: 5-1 cu Ştiinţa Timişoara, 4-0 cu Locomotiva Tg. Mureş, 2-0 cu Locomotiva Timişoara, 1-0 cu CCA şi pe 5 decembrie, în finala de pe Stadionul Republicii din Bucureşti, 2-0 cu Dinamo, ambele goluri fiind marcate de Szeles. Meciul s-a disputat în faţa a peste 30.000 de spectatori, fiind condus de arbitrii D. Schulder, C. Mitran şi S. Segal.

La Dinamo, echipă antrenată de Angelo Niculescu, au evoluat jucători cunoscuţi în întreaga ţară: Constantinescu – Szőke, Băcuţ II, Fodor – Călinoiu, Băcuţ I – Bartha, Nicuşor, Ene, Ozon (din minutul 46 Neagu), Suru.
În schimb, reşiţenii, conduşi de antrenorii Mihai Zsizsik şi Emil Cosma, erau nişte iluştri necunoscuţi: Zarits – Chirilă, Teodorescu, Potoceanu – Munteanu, Apro – Jojart II, Mioc, Urcan, Iovan (din minutul 70 Vida), Szeles.
(Adina Niţă)