[AUDIO] Elevii şi preşcolarii s-au întors în bănci. Sistemul de învăţământ i-a întâmpinat cu modificări şi în anul şcolar 2013-2014

scoli pregatite

3.200.000 de elevi şi preşcolari au  început noul an şcolar, care aduce mai multe schimbări.

O noutate pentru anul şcolar 2013-2014 este extinderea evaluărilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în toate şcolile din ţară. O altă noutate o reprezintă simularea naţională la clasa a XI-a pentru toate liceele din ţară. Anul acesta vor fi făcute simulări la clasa a VIII-a, a XI-a şi a XII-a. Cea mai importantă noutate o reprezintă modificarea modului de calculare a mediei de admitere la liceu. Astfel, media celor 4 ani de gimnaziu va conta la admiterea în liceu în proporţie de 25%, şi nu 50% ca până acum. Media obţinută la evaluarea naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum. Decizia vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a, acestea relevând diferenţe notabile între mediile mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile mai mici de la evaluarea naţională, după cum a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Vacanţa de iarnă va începe în 21 decembrie şi se va încheia în 5 ianuarie 2014, iar cea de primăvară va fi cuprinsă între 12 şi 22 aprilie, ultima zi de şcoală fiind 21 iunie.

***

Colegiul Naţional Mircea Eliade început de an

1.450 de copii din toate unităţile de învăţământ aparţinătoare Colegiului Naţional “Mircea Eliade” din Reşiţa au început şcoala

Emoţiile începutului noului an şcolar au vibrat în întreg judeţul Caraş-Severin, iar la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” cei mai emoţionaţi au fost părinţii şi bunicii care şi-au însoţit copiii la şcoală. Cei mici aveau pregătite buchetele de flori, cel mai greu fiind pentru elevii care au început clasa a V – a, pentru că unii dintre ei s-au întristat deoarece nu vor mai fi alături de învăţătorii lor. Diriginţii i-au primit cu căldură pe toţi, strigându-se pentru prima oară catalogul în Colegiul Naţional „Mircea Eliade”, atât din acest an cât şi de când fostul liceu a primit statutul de colegiu naţional.
Astfel, în cel mai mare colegiu din judeţul Caraş-Severin, după numărul de elevi înscrişi în toate unităţile de învăţământ aparţinătoare, aproximativ 1.450 de copii, emoţia, nerăbdarea şi curiozitatea au fost cuvintele de ordine care au stat la baza începutului de an şcolar. Autorităţiile municipalităţii şi judeţului Caraş-Severin prezente la festivitate i-au încurajat pe toţi elevii. Copiii s-au îndreptat apoi către prima oră de dirigenţie din acest an.

Ovidiu Babolea a fost prezent la festivitate:

Emoţiile i-au cuprins atât pe părinţi, cei mici, cât şi pe liceeni. Printre susţinătorii celor care anul acesta se pregătesc pentru examenul de bacalaureat s-au aflat şi foştii absolvenţi:

De anul acesta, la Colegiul Naţional “Mircea Eliade” din Reşiţa, s-a reînfiinţat, pentru elevii de liceu, clasa cu profil de jurnalism în care bobocii vor putea afla, în următorii patru ani de liceu, secretele unei frumoase activităţi.

 Colegiul National Mircea Eliade oficialitati

Colegiul National Mircea Eliade

SONY DSC

***

deschidere la Scoala Tietz

953 de elevi au început astăzi noul an şcolar la cea mai veche instituţie de învăţământ din Banatul montan – “Bastilia”

Alături de sutele de elevi din cele 24 de licee şi 4 colegii din judeţ, pentru care a sunat din nou clopoţelul, cursurile au început şi pentru cei 953 de elevi din cele 5 structuri arondate unităţii cu personalitate juridical – Liceul Teoretic “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, Grădiniţele PN 5, 17 şi Secu, precum şi Şcolile Primară din cartierul Secu şi Gimnazială din cartierul Marginea. De menţionat este faptul că ponderea elevilor este destul de mare la secţiile cu predare în limba germană, peste 200 din totalul de 740 studiază la această secţie. În anul 2013-2014, la această instituţie de învăţământ, cu tradiţie în municipiul de pe Bârzava, nu a fost înfiinţată nici o clasă întâi cu predare în limba română, în schimb există două clase pregătitoare, cu 16 copii la limba română şi 23 la germană. Dacă cifra de şcolarizare este una mai mult decât bună, liceul “Bastilia” se confruntă şi cu  două probleme, rezolvabile spun profesorii, manualele pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a de la secţia cu predare în limba germană şi spaţiile şi grupurile sanitare nefinalizate în totalitate la claselele pregătitoare şi grădiniţa PN5. La Şcoala Primară din cartierul Secu, învăţământul se desfăşoară simultan, iar la Şcoala Gimnazială Nr. 5 din urbe, anul acesta şcolar nu funcţionează decât clasele 2-8. Liceul Teoretic “Diaconovici-Tietz” a fost până în anul trecut şcolar singura instituţie de învăţământ din judeţ cu predare în română, germană şi maghiară, cea din urmă formă nemaiîntrunind şi anul acesta numărul de elevi necesari studiului în această limbă.

Hardy Cvoica a fost prezent la deschiderea noului an şcolar şi a aflat de la profesori, învăţători şi elevi, care le sunt aşteptările:

Hardy Cvoica de la deschiderea noului an şcolar 2013-2014.

DT2

DT3
DT4

Cu emoţie şi bucurie a început noul an şcolar şi pentru cei peste 1.300 de elevi ai Colegiului Naţional Traian Lalescu din Reşiţa. Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al României şi cu o slujbă de binecuvântare susţinută de Nicolae Chiosa, care este şi coordonator de proiecte şi programe al unităţii de învăţământ. La Colegiul Naţional Traian Lalescu învaţă copii din toate ciclurile: grădiniţă, ciclul primar, gimnazial, liceal şi post liceal, de unitate aparţinând şi grădiniţele din Mociur şi Doman. Karina Tincul a stat de vorbă despre întoarcea la şcoală cu câţiva elevi, dar şi cu câţiva bunici:

***

Municipiul Caransebeş a intrat în rutina zilnică după patru zile de sărbătoare care s-au încheiat la miezul nopţii cu tradiţionalul foc de artificii. Cornelia Vlaicu a fost prezentă la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, ce s-a desfăşurat la Liceul Pedagogic şi a consemnat:

prima zi de scoala caransebes 2

****

Începutul de an şcolar a fost tensionat la Colegiul Tehnic de Vest din Timişoara. După trei zile în care profesorii au păzit intrările în unitate, pentru ca nu cumva angajaţii primăriei să-i evacueze, cursurile au debutat tot în vechea clădire. Profesorii au angajat un avocat şi au contestat în instanţă hotărârea de Consiliu Local  prin care s-a decis mutarea claselor în incinta Şcolii Generale numărul 9.
În cursul acestei săptămâni ei vor încerca să obţină autorizaţie pentru organizarea unor proteste.

***

Peste 6.000 de elevi au trecut astăzi pragul şcolilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal din Lugoj. Cei mai mulţi sunt înscrişi la Şcoala Gimnazială ”Anişoara Odeanu”, cu 1.089 de elevi înregistraţi, şi la Colegiul Naţional ”Iulia Haşdeu” , unde sunt 1.007 elevi. Ion Moldovan a cules câteva impresii din prima zi de şcoală:

 

 

Lugoj 1

Lugoj 2

***

Teatrul  de Vară  din  Băile  Herculane  a  găzduit  festivitatea de deschidere a  noului  an  şcolar, în prezenţa a sute de persoane: elevi, părinţi şi cadre didactice. Printre participanţi s-a numărat şi corespondentul nostru paul Sever Smadu care a stat de vorbă cu câţiva şcolari:

***

Curtea Liceului Tehnologic Clisura Dunării din Moldova Nouă a reunit sute de copii şi părinţi care au asistat la festivitatea prilejuită de începerea noului an şcolar. Spre deosebire de anii trecuţi când fiecare instituţie desfăşura propriile manifestări, de această dată a fost organizată o ceremonie comună cu celelalte două şcoli gimnaziale care sunt arondate Liceului Tehnologic. O instituţie care-şi îmbunătăţeşte performanţele, a ţinut să le reamintească celor prezenţi, directorul unităţii, Dumitru Vladu

 

La festivităţile organizate la Moldova Nouă au asistat şi o serie de reprezentanţi ai instituţiilor publice, în frunte cu primarul oraşului, Matei Lupu

 

 

Matei Lupu, primarul oraşului Moldova Nouă.

****

Prima zi de şcoală a început cu stângul… zeci de unităţi nu au autorizaţii de funcţionare

15% din unităţile de învăţământ din Caraş-Severin au început şcoala fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Cele 71 de şcoli nu au primit avizul din partea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică deoarece nu îndeplinesc condiţiile de igienă, nu au apă curentă şi grupuri sanitare. Mare parte dintre acestea sunt din mediul rural. După cum a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Paul Şuşoi, din cele 470 de unităţi existente pe raza judeţului, 340 au autorizaţie, însă 8 sunt provizorii. De asemenea, 60 de şcoli şi-au depus dosarele şi aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor.

Aproape jumătate dintre şcolile din judeţul Arad nu sunt autorizate sanitar. Pentru o parte, procedurile sunt în desfăşurare, în timp ce altele nu pot primi autorizaţii din cauza problemelor legate, în principal, de lipsa toatetelor şi a surselor de apă potabilă. Astfel, din 470 de unităţi de învăţământ din judeţ, doar 282 au obţinut autorizaţii, iar alte 79 sunt în proceduri. Celelalte nu pot fi autorizate, deoarece sunt în plin şantier. Şeful ISJ Arad, Claudius Mladin, spune că, în unele locuri, lucrările au început de acum 10 ani, dar au fost stopate din lipsă de fonduri.

30 de şcoli din Timiş încă mai au de lucru pentru a le asigura elevilor minimul necesar de igienă şi confort. Dacă în urmă cu mai puţin de o lună 43 de şcoli şi grădiniţe din Timişoara nu aveau autorizaţie de funcţionare, acum numărul acestora s-a redus. Principalul motiv pentru care nu s-au acordat avize este lipsa apei curente. În judeţul Timiş funcţionează, în total, 297 de şcoli şi grădiniţe.

***

Prima zi de şcoală a fost aşteptată cu nerăbdare de vânzătorii de flori. De obicei, părinţii şi copiii se opresc mai întâi pe la tarabele cu flori înainte de a merge la şcoală. Totuşi, în acest an vâzarea de flori la Reşiţa a fost ceva mai scăzută decât în anii trecuţi, a aflat Karina Tincul care a stat de vorbă cu câţiva comercianţi:

Vânzarea a fost ceva mai slabă decât în anii trecuţi, totuşi, cumpăratorii nu au lipsit:

De același autor

Related Articles